Home Register Manuals 164 Forum Interactive Library
Login

 
 

Alfa164Diagnostics

For the technical things.

Re: Alfa164Diagnostics

Postby Sbarham » Sat May 21, 2016 1:04 am

I have a 94LS that just rolled over 100K km, the AIR BAG light is solid after a few minutes and has been out as long as I have had the car ( 4 years - mostly with bulbs removed). I have no idea how long the system has been inoperative.
I am having trouble getting the ECUs to respond or be identified.
I have the Lonelec USB to Ser and Ser to Fiat 3 pin package and have used cigarette lighter for 12V as well as an LED 120 to 12v DC transformer. I have loaded the program and drivers on both a Win 7 64bit computer and an older Win XP laptop.

On both machines I can't get past the 'Connecting to ECU...' phase.

TWICE, for reasons I can't resolve, I received the following ECU identification

COM 1
Ecu Identification 3660021620 3337537621
Address 10 Device found (USB Serial Port (COM1))
Alfa164_30V6_M17

but was unable to retrieve any data.
I have tried slowest speeds in the software and driver and have reloaded the software and drivers many times.
I have attempted to connect on T3 at the firewall end of the console, and also on nearby T1.
I also measured voltages on T3 (wh/rd 10.8, bl 0.010, bl/wh 6.68v) and on T1 (wh/rd 9.73, bl 0.000, bl/wh 6.68) with an idling engine.

QUESTION: I see mostly European cars in this thread...is it possible the ECU numbers for this Canadian car are different from those in the software?

Any suggestions are welcome.
Sbarham
Sbarham
 
Posts: 1
Joined: Thu May 12, 2016 1:44 am

Re: Alfa164Diagnostics

Postby Alfan » Sat Jun 25, 2016 8:13 am

Have you tried connecting to the engine ECU or the ABS, to see if that works?

I know that 164 owners in the US have managed to connect to ECU's in their cars, so I don't think that is an issue.
1994 Alfa Romeo 164 Q4 Proteo Rosso 535.000km
1989 Lancia Thema 8.32 Verde Indy 260.000km
2015 Alfa Romeo 4C Rosso Competizione 75.000km
User avatar
Alfan
Q4 owner
 
Posts: 1023
Joined: Thu Oct 22, 2009 8:20 pm
Location: Denmark
Country: Denmark (dk)

Re: Alfa164Diagnostics

Postby diogoteribele » Sat Sep 10, 2016 7:24 pm

Friends, will be that can help me , I have an Alfa Romeo 164 12v 1995 European model who came to Brazil , arrived today my cable KKL 409.1 and Fiat 3 pin and managed to connect the ECU fuel injection , but the ABS and AIRBAG system says not find ECU , which could be ???
User avatar
diogoteribele
 
Posts: 3
Joined: Thu Aug 25, 2016 2:39 am
Location: Novo Hamburgo - RS
Country: Brazil (br)

Re: Alfa164Diagnostics

Postby diogoteribele » Sun Sep 11, 2016 8:55 pm

To have the same problem Sbarhan , I can not connect to centraldo AIRBAG , what was the solution that took in its SBARHAN ?
User avatar
diogoteribele
 
Posts: 3
Joined: Thu Aug 25, 2016 2:39 am
Location: Novo Hamburgo - RS
Country: Brazil (br)

Re: Alfa164Diagnostics

Postby diogoteribele » Sun Sep 11, 2016 9:00 pm

image of my ECU AIRBAG
Attachments
ecu.PNG
image of my ECU AIRBAG
User avatar
diogoteribele
 
Posts: 3
Joined: Thu Aug 25, 2016 2:39 am
Location: Novo Hamburgo - RS
Country: Brazil (br)

Re: Alfa164Diagnostics

Postby premek » Mon Sep 12, 2016 7:17 pm

Any chances to connect 2.0 V6 TB Super? I have made an attempt yesterday with no result.

Othe rthing is my car died and does not want to start. It might be my ECU is gone...
premek
 
Posts: 3
Joined: Sun Dec 21, 2014 11:07 pm

Re: Alfa164Diagnostics

Postby Alfan » Thu Sep 15, 2016 5:42 pm

diogoteribele wrote:Friends, will be that can help me , I have an Alfa Romeo 164 12v 1995 European model who came to Brazil , arrived today my cable KKL 409.1 and Fiat 3 pin and managed to connect the ECU fuel injection , but the ABS and AIRBAG system says not find ECU , which could be ???


Difficult to answer that one, but please check again that you have 12V on the system when doing this. The units you have, should be covered by the program. For the airbag part there is a check mark you have to choose, depending on the type of airbag system.
1994 Alfa Romeo 164 Q4 Proteo Rosso 535.000km
1989 Lancia Thema 8.32 Verde Indy 260.000km
2015 Alfa Romeo 4C Rosso Competizione 75.000km
User avatar
Alfan
Q4 owner
 
Posts: 1023
Joined: Thu Oct 22, 2009 8:20 pm
Location: Denmark
Country: Denmark (dk)

Re: Alfa164Diagnostics

Postby Alfan » Thu Sep 15, 2016 5:43 pm

premek wrote:Any chances to connect 2.0 V6 TB Super? I have made an attempt yesterday with no result.

Othe rthing is my car died and does not want to start. It might be my ECU is gone...


I am not sure if the TB ECU version is covered in the list. Does your car have an immobilzer system? If so, it might be the problem, and there are some threads on this site about that.
1994 Alfa Romeo 164 Q4 Proteo Rosso 535.000km
1989 Lancia Thema 8.32 Verde Indy 260.000km
2015 Alfa Romeo 4C Rosso Competizione 75.000km
User avatar
Alfan
Q4 owner
 
Posts: 1023
Joined: Thu Oct 22, 2009 8:20 pm
Location: Denmark
Country: Denmark (dk)

Re: Alfa164Diagnostics

Postby 164 TD » Sat Sep 17, 2016 8:57 am

For the airbag, follow this tread:

/viewtopic.php?f=2&t=250&hilit=dimtey
TD en Q4 owner

Image
User avatar
164 TD
Q4 owner
 
Posts: 1185
Joined: Fri May 29, 2009 3:13 pm
Location: Honselersdijk
Country: Netherlands (nl)

Re: Alfa164Diagnostics

Postby premek » Sat Sep 17, 2016 9:36 am

Alfan wrote:
premek wrote:Any chances to connect 2.0 V6 TB Super? I have made an attempt yesterday with no result.

Othe rthing is my car died and does not want to start. It might be my ECU is gone...


I am not sure if the TB ECU version is covered in the list. Does your car have an immobilzer system? If so, it might be the problem, and there are some threads on this site about that.


No Immo. The car 1993, so too early.

Nevertheless ECU is fine, since the car started today (funny, since it didn't wanted to work for a week and started after the rain). I still have no idea which software I can use to connect ECU.
premek
 
Posts: 3
Joined: Sun Dec 21, 2014 11:07 pm

Re: Alfa164Diagnostics

Postby Alfan » Sun Sep 18, 2016 6:44 pm

Maybe multiecuscan works, but it would be simplest to find out which ECU version is in your car first. There should be a list of which ones are covered in the program, used as you can see in Wilco's program.

Most important is that you got it started again! :) Probably time to look at electrical connections for this not to happen again...
1994 Alfa Romeo 164 Q4 Proteo Rosso 535.000km
1989 Lancia Thema 8.32 Verde Indy 260.000km
2015 Alfa Romeo 4C Rosso Competizione 75.000km
User avatar
Alfan
Q4 owner
 
Posts: 1023
Joined: Thu Oct 22, 2009 8:20 pm
Location: Denmark
Country: Denmark (dk)

Re: Alfa164Diagnostics

Postby HaydnW92 » Sat Oct 01, 2016 12:24 pm

Hi guys,

I tried to move my Q4 this morning but each time I started the engine, she died almost straight away. So I tried to install the diagnostics software but I think the link for it might be broken? Because clicking the link takes me to an unrelated web page. Can someone please confirm whether or not the link works correctly?
1994 Alfa 164 Q4 3.5 Savali Cosworth
1992 Maserati 222 4V (project)
HaydnW92
 
Posts: 194
Joined: Wed Oct 22, 2014 8:47 pm
Location: United Kingdom
Country: United Kingdom (uk)

Re: Alfa164Diagnostics

Postby Alfan » Sat Oct 01, 2016 12:27 pm

If it is the links in the first post you are referring to, that is simply downloading the exe files, which works fine for me.
1994 Alfa Romeo 164 Q4 Proteo Rosso 535.000km
1989 Lancia Thema 8.32 Verde Indy 260.000km
2015 Alfa Romeo 4C Rosso Competizione 75.000km
User avatar
Alfan
Q4 owner
 
Posts: 1023
Joined: Thu Oct 22, 2009 8:20 pm
Location: Denmark
Country: Denmark (dk)

Re: Alfa164Diagnostics

Postby HaydnW92 » Sat Oct 01, 2016 12:54 pm

Just tried those links in the first post, it seems to be working fine now.
The link I previously tried was on this page:
diagnostics/index.php
1994 Alfa 164 Q4 3.5 Savali Cosworth
1992 Maserati 222 4V (project)
HaydnW92
 
Posts: 194
Joined: Wed Oct 22, 2014 8:47 pm
Location: United Kingdom
Country: United Kingdom (uk)

Re: Alfa164Diagnostics

Postby Alfan » Sat Oct 01, 2016 5:59 pm

HaydnW92 wrote:Just tried those links in the first post, it seems to be working fine now.
The link I previously tried was on this page:
diagnostics/index.php


Wilco? :)
1994 Alfa Romeo 164 Q4 Proteo Rosso 535.000km
1989 Lancia Thema 8.32 Verde Indy 260.000km
2015 Alfa Romeo 4C Rosso Competizione 75.000km
User avatar
Alfan
Q4 owner
 
Posts: 1023
Joined: Thu Oct 22, 2009 8:20 pm
Location: Denmark
Country: Denmark (dk)

Re: Alfa164Diagnostics

Postby dehkl » Sun Oct 23, 2016 10:22 am

First of all many thanks for making this diagnostics software available.
I have successfully used the Alfa164diagnostics to clear an airbag error code and connected to main ecu.

Right now I am trying to trouble shoot the ABS.
The ABS warning light comes on after driving a few meters so it should be one of the sensors or wiring.
Alfa164Diagnostics manages to connect to the ABS ECU but doesn't seem to recognise it.
The ABS is listed as "Unknown 6B 02 2A 10 7C" (see attached screenshot).

Using version 1.0.16, can I do anything to help debug / fix this?
Attachments
PastedGraphic-1.png
dehkl
 
Posts: 2
Joined: Thu Oct 22, 2009 8:01 pm
Location: Stockholm, Sweden
Country: Sweden (se)

Re: Alfa164Diagnostics

Postby Alfan » Sun Oct 23, 2016 9:03 pm

Based on the screen dump it does not look like you are connected. Which 164 version do you have?

You should be able to read the Bosch part number on the pump unit, that could indicate which ABS version you have.
1994 Alfa Romeo 164 Q4 Proteo Rosso 535.000km
1989 Lancia Thema 8.32 Verde Indy 260.000km
2015 Alfa Romeo 4C Rosso Competizione 75.000km
User avatar
Alfan
Q4 owner
 
Posts: 1023
Joined: Thu Oct 22, 2009 8:20 pm
Location: Denmark
Country: Denmark (dk)

Re: Alfa164Diagnostics

Postby dehkl » Mon Oct 24, 2016 6:57 pm

It's a 1997 Super V6 Turbo
Bosch part number of the ABS is 0 265 204 005.

I might be wrong but in the screen screen dump it looks like the program finds an ECU but cannot recognise it.
dehkl
 
Posts: 2
Joined: Thu Oct 22, 2009 8:01 pm
Location: Stockholm, Sweden
Country: Sweden (se)

Re: Alfa164Diagnostics

Postby Alfan » Wed Oct 26, 2016 5:48 pm

Try reading from page 2 in this thread, as it contains the same problem. I am not sure that was ever resolved.

Googling the code you get showed this: http://forum.multiecuscan.net/viewtopic.php?f=5&t=3638
indicating that it is the Bosch 2Si ABS system.
1994 Alfa Romeo 164 Q4 Proteo Rosso 535.000km
1989 Lancia Thema 8.32 Verde Indy 260.000km
2015 Alfa Romeo 4C Rosso Competizione 75.000km
User avatar
Alfan
Q4 owner
 
Posts: 1023
Joined: Thu Oct 22, 2009 8:20 pm
Location: Denmark
Country: Denmark (dk)

Re: Alfa164Diagnostics

Postby wilco » Sat Dec 31, 2016 3:09 pm

dehkl wrote:First of all many thanks for making this diagnostics software available.
I have successfully used the Alfa164diagnostics to clear an airbag error code and connected to main ecu.

Right now I am trying to trouble shoot the ABS.
The ABS warning light comes on after driving a few meters so it should be one of the sensors or wiring.
Alfa164Diagnostics manages to connect to the ABS ECU but doesn't seem to recognise it.
The ABS is listed as "Unknown 6B 02 2A 10 7C" (see attached screenshot).

Using version 1.0.16, can I do anything to help debug / fix this?

a 97 abs should be no problem.. you do have it connected to the connector next to the airfilter ?
Henry Ford, 1939: "Every time I see an Alfa Romeo pass by, I lift my hat."
--Alfa Romeo 164 3.0 V6 24V Q4--
--Alfa Romeo 164 3.0 V6 24V--
User avatar
wilco
3.0 V6 24V owner
 
Posts: 756
Joined: Wed Oct 14, 2009 7:26 pm
Country: Norway (no)

Re: Alfa164Diagnostics

Postby wilco » Sat Dec 31, 2016 3:11 pm

premek wrote:Any chances to connect 2.0 V6 TB Super? I have made an attempt yesterday with no result.

Othe rthing is my car died and does not want to start. It might be my ECU is gone...

It should connect to any 164 Bosch ECU. It could be that the TB is not recognized, but there should be a connection anyway.
Henry Ford, 1939: "Every time I see an Alfa Romeo pass by, I lift my hat."
--Alfa Romeo 164 3.0 V6 24V Q4--
--Alfa Romeo 164 3.0 V6 24V--
User avatar
wilco
3.0 V6 24V owner
 
Posts: 756
Joined: Wed Oct 14, 2009 7:26 pm
Country: Norway (no)

Re: Alfa164Diagnostics

Postby alexeinik » Fri Apr 28, 2017 5:50 pm

Hello, Wilco!
Wilco starting from the very very big letter W! It's are really big invention! But can you explain me how I must solder USB cable for connection of my notebook to my loving Q4 (really I'm having two Q4)? Anyway- USB out having the pins +5 V, -5V, DATA + and DATA -). But I suppose, that datas from alfa having voltage +12 and in this case I can easy create 2-way adapter from 5 V DATA to 12 V DATA. But! Connectors of diagnostic systems of Q4 having 3 pins- and I don't know how to connect them, because I'm don't having the electrical circuit of that contraptions. How I can connect my computer with my Q4?
Grand respect for all 164Q4 owner from Russia!
alexeinik
 
Posts: 8
Joined: Mon Jul 11, 2011 6:32 pm

Re: Alfa164Diagnostics

Postby Artiz1 » Tue May 02, 2017 3:43 pm

Hi!

Anyone had any errors on win10? If I run the program without the cable connected - it opens, but as soon as I click open port - it freezes and crashes. If I connect the usb cable, I can't even open the program - it crashes after loadnig and shows an error report...
Anyone had similar problems? Since I'm not a computer geek, I have no idea where to start the search...
'97 164 Super 2.5TD - donor car;
'97 164 Super 3.0L 12V Automatic - in assembly process;

('16 Skoda Octavia - daily driver)
User avatar
Artiz1
 
Posts: 197
Joined: Fri Feb 10, 2012 9:55 pm

Re: Alfa164Diagnostics

Postby Alfan » Wed May 03, 2017 7:27 pm

alexeinik wrote:Hello, Wilco!
Wilco starting from the very very big letter W! It's are really big invention! But can you explain me how I must solder USB cable for connection of my notebook to my loving Q4 (really I'm having two Q4)? Anyway- USB out having the pins +5 V, -5V, DATA + and DATA -). But I suppose, that datas from alfa having voltage +12 and in this case I can easy create 2-way adapter from 5 V DATA to 12 V DATA. But! Connectors of diagnostic systems of Q4 having 3 pins- and I don't know how to connect them, because I'm don't having the electrical circuit of that contraptions. How I can connect my computer with my Q4?
Grand respect for all 164Q4 owner from Russia!


If you look through this thread, you will find this link

http://lonelec.co.uk/index.php?route=pr ... duct_id=51

Those are the ones you need, no soldering required. 12V you can get from the car.
1994 Alfa Romeo 164 Q4 Proteo Rosso 535.000km
1989 Lancia Thema 8.32 Verde Indy 260.000km
2015 Alfa Romeo 4C Rosso Competizione 75.000km
User avatar
Alfan
Q4 owner
 
Posts: 1023
Joined: Thu Oct 22, 2009 8:20 pm
Location: Denmark
Country: Denmark (dk)

Re: Alfa164Diagnostics

Postby Alfan » Wed May 03, 2017 7:29 pm

Artiz1 wrote:Hi!

Anyone had any errors on win10? If I run the program without the cable connected - it opens, but as soon as I click open port - it freezes and crashes. If I connect the usb cable, I can't even open the program - it crashes after loadnig and shows an error report...
Anyone had similar problems? Since I'm not a computer geek, I have no idea where to start the search...


Win10 works with no problems for me. Sounds like you need to look at the port setup on your PC. I don't have the cable here to plug in, so cannot provide any detailed info.
1994 Alfa Romeo 164 Q4 Proteo Rosso 535.000km
1989 Lancia Thema 8.32 Verde Indy 260.000km
2015 Alfa Romeo 4C Rosso Competizione 75.000km
User avatar
Alfan
Q4 owner
 
Posts: 1023
Joined: Thu Oct 22, 2009 8:20 pm
Location: Denmark
Country: Denmark (dk)

PreviousNext

Return to Technical

Who is online

Users browsing this forum: Google [Bot] and 1 guest