Alfa164Diagnostics

For the technical things.
User avatar
Artiz1
Posts: 197
Joined: Fri Feb 10, 2012 9:55 pm

Re: Alfa164Diagnostics

Post by Artiz1 » Thu May 04, 2017 6:19 am

All I needed was a reliable power source:
Image

But what I still get is ping or operation or whatever timeouts... I can connect to the car for a short period of time and then I get disconnected. It's enough for me to read the fault codes and some sensor data (if I'm quick to press buttons), but it still is annoying. Could it be a problem with port settings ( I did try various configurations) or a problem with the KKL Vag-com cord?
'97 164 Super 2.5TD - donor car;
'97 164 Super 3.0L 12V Automatic - in assembly process;

('16 Skoda Octavia - daily driver)

User avatar
wilco
3.0 V6 24V owner
Posts: 757
Joined: Wed Oct 14, 2009 7:26 pm

Re: Alfa164Diagnostics

Post by wilco » Mon May 08, 2017 9:59 pm

it could be the port setup. You have to set the latency of the port as low as possible in devicemanager- port name properties.
but i am aware of some car just random disconnect.. it is a very delicate communication and if the pc answers 1 ms too late, the ECU will disconnect.. so many errors possible that create a little slower answer.
Henry Ford, 1939: "Every time I see an Alfa Romeo pass by, I lift my hat."
--Alfa Romeo 164 3.0 V6 24V Q4--
--Alfa Romeo 164 3.0 V6 24V--

MartyP75
Posts: 5
Joined: Thu Jun 15, 2017 1:40 am

Re: Alfa164Diagnostics

Post by MartyP75 » Thu Jun 15, 2017 1:54 am

Hi !
I bought a 1994 164 LS V6 24valves with only 27 000 KM.

It only has 1 problem it's the airbag light is on.

So I downloaded Wilc's program, and bought the USB to OBD2 (fiat-alfa one with the switch) and the OBD2 to 3 pins connectos.

It has 12v power from the battery directly.

Sometime I can connect. Yellow will flash and then quickly the 3 lights will flash and then nothing anymore.

It gives me the ECU number but it doesn't give me any data.

I'm plug into the the 3 pin connector fro the center console.
I'm on port 5, anything I can do to solve this problem ?

Also there is another 3 pin connector (yellow) on the passenger side right under the glove box by the foot well, what is it ?

Thanks for your help, I can't wait to get it inspected and drive this baby !

User avatar
alfa east
3.0 V6 24V automatic
Posts: 1130
Joined: Sat Oct 24, 2009 10:26 am
Location: Bangkok

Re: Alfa164Diagnostics

Post by alfa east » Thu Jun 15, 2017 7:14 am

Welcome Marty! Hope you can introduce yourself and your car in a bit more detail in the "Introduction"-topic. Amazingly low mileage!

On your questions I can only hope some of the more technical guys on the forum here can help you.

User avatar
Alfan
Q4 owner
Posts: 1208
Joined: Thu Oct 22, 2009 8:20 pm
Location: Denmark
Contact:

Re: Alfa164Diagnostics

Post by Alfan » Thu Jun 15, 2017 7:54 am

Welcome :) Since you write 'LS', I assume you have a US version. I don't think that should change anything regarding the airbag, though.

In my Q4 the airbag diagnostic plug is on the right hand side in the passenger footwell, behind the panel next to the A-pillar. The one in the centre console would be for the Motronic engine ECU. If you set it to your version of the Motronic, I think you will get some kind of connection through that plug.

And yes, a presentation of your car with photos would be great :)
1994 Alfa Romeo 164 Q4 Proteo Rosso 550.000km
1989 Lancia Thema 8.32 Verde Indy 270kkm
2001 Alfa Romeo Spider 3.0 24V Blue Lightning 55kkm
2011 Alfa Romeo Giulietta Multiair TCT Bianco Pastello 185kkm
2015 Alfa Romeo 4C Rosso Competizione 95kkm

MartyP75
Posts: 5
Joined: Thu Jun 15, 2017 1:40 am

Re: Alfa164Diagnostics

Post by MartyP75 » Tue Jun 20, 2017 11:03 pm

Alright ! Finally Connected the right wires. and YES I can read the codes, but I cant delete them.

Could someone help me out with these codes.
20170620_184746.jpg
Thanks !

User avatar
Alfan
Q4 owner
Posts: 1208
Joined: Thu Oct 22, 2009 8:20 pm
Location: Denmark
Contact:

Re: Alfa164Diagnostics

Post by Alfan » Wed Jun 21, 2017 8:20 pm

I cannot comment on what the error is specifically related to, could be a sensor or the ECU.

Do you mean that they don't disappear from the screen, when you press 'Clear errorcodes' or that they return when you turn ignition on again?
1994 Alfa Romeo 164 Q4 Proteo Rosso 550.000km
1989 Lancia Thema 8.32 Verde Indy 270kkm
2001 Alfa Romeo Spider 3.0 24V Blue Lightning 55kkm
2011 Alfa Romeo Giulietta Multiair TCT Bianco Pastello 185kkm
2015 Alfa Romeo 4C Rosso Competizione 95kkm

MartyP75
Posts: 5
Joined: Thu Jun 15, 2017 1:40 am

Re: Alfa164Diagnostics

Post by MartyP75 » Thu Jun 22, 2017 1:35 am

The light doesn't go away, and the code dont disapear, either.

User avatar
Alfan
Q4 owner
Posts: 1208
Joined: Thu Oct 22, 2009 8:20 pm
Location: Denmark
Contact:

Re: Alfa164Diagnostics

Post by Alfan » Thu Jun 22, 2017 7:48 am

I will rephrase a little :)

If the code does not disappear from the screen, something is not correct in the program.

If the code reappears and the light comes on after turning ignition on again, you need to replace whichever defective part is in the system. If the airbag system has detected an error (which is not intermittent), then the light will stay on, until it is fixed.
1994 Alfa Romeo 164 Q4 Proteo Rosso 550.000km
1989 Lancia Thema 8.32 Verde Indy 270kkm
2001 Alfa Romeo Spider 3.0 24V Blue Lightning 55kkm
2011 Alfa Romeo Giulietta Multiair TCT Bianco Pastello 185kkm
2015 Alfa Romeo 4C Rosso Competizione 95kkm

User avatar
Romuald
Posts: 30
Joined: Thu Feb 17, 2011 10:28 pm

Re: Alfa164Diagnostics

Post by Romuald » Tue Nov 21, 2017 12:00 pm

Hello! I can not open the program.

Image

DanLepus
Posts: 1
Joined: Mon Jun 18, 2018 4:08 pm

Re: Alfa164Diagnostics

Post by DanLepus » Fri Aug 24, 2018 6:41 pm

Hello guys,

I'm new around here. I've bought a 164 to hava a daily/project car. The mechanics can't communicate to the ECU (several machines/programs used) so I want to try Wilco's software. The problem is that the links are not working. The host server is down and I can't find the software and driver for the cable anywhere.

Any help would be appreciated!


Thanks,


Edit: Nevermind, I was looking at the wrong page. I now have everything I need but I can't still make connection...

tonza
Posts: 5
Joined: Sat Sep 22, 2018 6:47 pm

Re: Alfa164Diagnostics

Post by tonza » Thu Oct 11, 2018 9:21 am

Hi,

I have started to put my -89 164 back on the road. I would like to read codes and data from sensors, but I seem to get no values at all with the software. It seems to connect and I get the ecu indentification, but then I also get "unknown" and ecu number below the "deivce found" message. Live data page goes through the selected values (they flash blue) but it wont give any value.

Should it be working like this or is it not seeing my ecu? Can anyone help with this, thanks!

beeton
Posts: 4
Joined: Mon Dec 01, 2014 8:12 pm

Re: Alfa164Diagnostics

Post by beeton » Wed Mar 11, 2020 6:20 pm

I hope this doesn't seem like a waste of your time by me asking this. I want to clear my light as well (turned ignition to acc when dash disconnected....darn). I have downloaded the programs on the first page but, and again, hope this isn't soooo simple that I am wasting your time,
what platform will this work on
what cable do I need to buy? I ask because I am reading about a few different cables

Thanks again.

User avatar
Alfan
Q4 owner
Posts: 1208
Joined: Thu Oct 22, 2009 8:20 pm
Location: Denmark
Contact:

Re: Alfa164Diagnostics

Post by Alfan » Thu Mar 12, 2020 2:19 pm

Cables should be like these, at least regarding number of pins (I cannot say if these specific ones will work):
https://www.ebay.com/itm/3-Pin-to-16-Pi ... 2987995939
https://www.ebay.co.uk/itm/153166266072

Regarding airbag light (if this is what your problem is), there are 2 different systems, which is also mentioned in Wilco's program. You can also try Multiecuscan, but I think you need to buy it, to clear error codes. The same cables are to be used for that program.
1994 Alfa Romeo 164 Q4 Proteo Rosso 550.000km
1989 Lancia Thema 8.32 Verde Indy 270kkm
2001 Alfa Romeo Spider 3.0 24V Blue Lightning 55kkm
2011 Alfa Romeo Giulietta Multiair TCT Bianco Pastello 185kkm
2015 Alfa Romeo 4C Rosso Competizione 95kkm

User avatar
Marek_Kor
Posts: 3
Joined: Tue Feb 11, 2020 9:26 am
Location: Warsaw

Re: Alfa164Diagnostics

Post by Marek_Kor » Thu May 14, 2020 7:41 pm

I was able to connect to my Q4 using lonelec cables as described in this thread. No issues at all. I connected to Airbag and ECU so far.
Is there any explanation of error numbers i.e. "type' 'condition1' etc? I understand that 'counter' is the number of stored occurrences of a particular condition. Here is example of my ECU reading (all gone after clearing)
Attachments
97394026_706732236747120_1432111709039886336_n.jpg

User avatar
Alfan
Q4 owner
Posts: 1208
Joined: Thu Oct 22, 2009 8:20 pm
Location: Denmark
Contact:

Re: Alfa164Diagnostics

Post by Alfan » Sun May 17, 2020 4:30 pm

I don't recall what 'Condition' is for, but don't think I have used it for anything when testing. Good to know that you got it to work and have been able to erase codes :)
1994 Alfa Romeo 164 Q4 Proteo Rosso 550.000km
1989 Lancia Thema 8.32 Verde Indy 270kkm
2001 Alfa Romeo Spider 3.0 24V Blue Lightning 55kkm
2011 Alfa Romeo Giulietta Multiair TCT Bianco Pastello 185kkm
2015 Alfa Romeo 4C Rosso Competizione 95kkm

Post Reply